Postări populare

marți, 9 octombrie 2012

Salata de sfecla rosie


Salata de sfeclă roşie este una dintre cele mai gustoase şi mai hrănitoare salate pe care le-am mâncat. Nu de multe vreme am descoperit cât de delicioasă poate fi sfecla roşie fiartă şi apoi tăiată cubuleţe şi preparată sub formă de salată. Se poate servi sub orice formă, atât ca şi garnitură la orice alt fel de mâncare preferaţi cât şi ca fel de masă principal sau ca desert (atunci când o consum sub formă de desert mă asigur că-i mai adaug o lingură de miere ca să fie clar că ţine loc de prăjitură şi nu de cartofi prăjiţi sau mămăligă).
Am învăţat să o pregătesc sub două forme. Varianta de preparare a sfeclei roşii doar pentru o singură masă este cea de mai jos:
      -se fierbe în coajă (2-3 h până când furculiţa trece cu uşurinţă prin ea); după ce s-a cit se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe sau se dă pe răzătoarea mare(mai rapid!)
-         sos: zeamă de lămâie cu 2-3 linguriţe de apă şi 2-3 linguriţe de ulei presat la rece (măsline, dovleac,foarea soarelui);opţional se pot adăuga două linguriţe de hrean ras mărunţit;
-         se amestecă sfecla tăiată cu sosul şi se adaugă seminţe de floarea soarelui şi nuci care au fost anterior înmuiate în apă;
-         acestei salate i se pot adăuga şi crutoane.
Acum mai este şi varianta de a prepara sfecla roşie ca pe o „salată temporară de murături”. Adică fierbeţi sfeclă în cantitate mai mare, o daţi pe răzătoare şi o preparaţi ca mai sus doar că îi adăugaţi hrean în cantitate mai mare.(hreanul este un foarte bun conservant). Apoi o puneţi în borcane şi o păstraţi la frigider sau chiar în cămară dacă este rece. Seminţele şi nucile le puteţi adăuga proaspete atunci când serviţi salata de sfeclă roşie.
Mie personal cel mai mult îmi place să-i adaug ulei de seminţe de dovleac presate la rece. Mi se pare că îi oferă un gust şi o aromă cu totul şi cu totul aparte. Dar acum fiecare va hotărî cum îi place cel mai mult!

Vă doresc POFTĂ BUNĂ!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu